2 PROJE İLE HAYVANCILIĞIMIZ KURTULUR MU?

GÜNDEME DAİR…

Dünyada kırsal kesimin, başlıca geçim kaynaklarından birisi, hayvancılık… Ülkemizde ise, sadece bir geçim kaynağı olmamış, aynı zamanda kültürümüzün şekillenmesine önemli katkılar sağladığını görüyoruz.

Ancak son yıllarda gündemde en fazla tartıştığımız konulardan birisi; kırmızı et üretimi konusundaki yetersizliğimiz…

Ülke hayvancılığındaki gerilemeye dur demek, ithalatı engellemek ve hayvan varlığını arttırmak için farklı zaman dilimlerinde başlatılan projeler var. Bunların bazıları tamamlanırken;  bazıları ise sürüyor. Ama yine de bu konuda olması gereken hızda yol alamıyoruz. Neden?

Anaç sayısının artırılması çok önemli… Mart ayı içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hanımefendinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen  “Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımızla Buluşuyor” programında duyurulan “500 Bin Anaç Koyun” ve “250 Bin Düve” Projesi geçtiğimiz hafta basına tanıtıldı.  Amaç; çiftçinin gelir artışı ve tüketicinin uygun fiyatla kaliteli kırmızı et ve süt tüketimini sağlamak…

Bu iki projeye dair satırbaşlarına birlikte bakalım. 500 bin Anaç Koyun Projesi, TİGEM’in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) yürüteceği ve halk arasında “300 Koyun Projesi” olarak bilinen “Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi”dir.

Küçükbaş hayvancılığımızın geliştirilmesi ve ihtiyacımız olan anaç koyun sayısını elde etmek için başlatılan bu projeden; kredibilitesi yeterli, Bakanlık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı, barınak kapasitesi yeterli, mera varlığı olan ve/veya kaba yem teminini sağlayabilen yetiştiriciler arasından, puanlama usulüyle seçilenler faydalanabilecek.

Bu proje ile her bir yetiştiriciye, 300 başa kadar anaç koyun temin edilecek. Doğacak kuzulara taban fiyat ile alım garantisi veriliyor. Kredi ile avansların geri ödemesi, doğan kuzuların bedelinden düşülerek, kalan meblağ üreticiye ödenecek.  Kredinin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacak. Proje sonunda; yetiştiricilere, 2018 yılı sonuna kadar, toplamda 500 bin baş damızlık koyun vermeyi, sekizinci yılda yaklaşık 5 milyon baş damızlık dişi koyun sayısına ulaşmayı hedefleniyor.

İkinci önemli proje ise Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile 250 Bin Düve Projesi… Bu proje ile; çiftçiye, 100 Bin TL faizsiz kredi kullandırılacak. Bu kredinin % 80’ i düve, % 20’si yem tedariki için kullandırılacak. Kredinin geri ödemesi ise, yine ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacak. Proje sonunda; 7 yılda yaklaşık 1,5 milyon damızlık sığır sayısına ulaşılması hedefleniyor.

Bu iki proje kapsamında; finans kaynağı olarak, Ziraat Bankası’ndan kredi kullandırılacak. Üreticiler, kendi hayvanını seçecek. Üreticilere, kırsalda düzenli gelir imkânı sağlanacak. Yem tedarik edilip yem gideri kredilendirilecek. Hayvanların TARSİM sigortası yapılacak. Veterinerlik hizmetleri, aşı ve küpe ise Bakanlık tarafından ücretsiz olarak karşılanacak.

Bu projelerle bugün büyükbaşta 16 milyon baş, küçükbaş 44 milyon baş’ a ulaşan hayvan varlığımız için belirlenen hedeflere ulaşılabilecek mi? Belirlenen şartları kaç üretici yerine getirebilecek işte bunu 7 yılın sonunda göreceğiz.