“TÜRKİYE’NİN AŞIDA MİLLİ BAŞARISI VAR”

 

SEDA GÖK-PROF.DR.THOMAS BREUER

GSK Aşıdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Thomas Breuer,  Türkiye’nin aşı konusundaki konumunu “Milli başarınız var” diye değerlendirdi.  TİCARET Gazetesi Ankara Temsilcisi Seda GÖK’e Sağlık Gündemi kapsamında açıklamalarda bulunan Breuer, “Türkiye’nin 13 hastalığı kapsayan bir aşı takvimi var.  Türkiye’deki aşılama oranınız yüzde 97. Yüksek aşılama oranına sahipsiniz” dedi.

Türkiye’nin GSK için önemli bir partner ve ortak konumunda olduğunu belirten Breuer, aşı portföyünde yer alan 12 farklı aşının yerli üretime kazandırılması kapsamında, 16,5 milyon doz kapasiteli ve Türkiye’nin en kapsamlı aşı üretim tesisi olan İDOL’ün inşa edildiğine dikkat çekti. Breuer,  “Türkiye aşı konusunda öncelikli ülkeler listemizde yer alıyor. Türkiye’ye kapsamlı bir yatırım yaptık. Yatırımın ilk fazı ambalajlama, ikinci fazı şişeleme-dolum, 3. fazı ise formülasyon. Biz yatırım konumunda orta kademeye geldik. Yatırımımız yüzde 90 seviyesinde hazır. Üretim yapmaya da hazırız. Talebe göre üretim konusunda yol alacağız. Türkiye bizim için önemli bir partner ve ortak konumunda ” diye konuştu.

ROTANIN KALİBRE EDİLMESİ LAZIM

Türkiye’nin aşı alanındaki rotasını kalibre etmesi gerektiğine vurgu yapan Breuer, “Türkiye pazarının gitmekte olduğu noktada rotanın kalibre edilmesi gerekiyor.  Burada ülkenin açıkçası kamu sağlığına inancı bizim için çok önemli. Aşılamada kapsam oranlarını genişletiyor olması da önemli. Türkiye bağışıklamanın önemine çok inanıyor. Bu bizim için çok önemli. Türkiye’ye yönelik iltifatlarım samimidir.  Türkiye’de aşılamada önemli bir yere geldi ve çok kademe kat etti” diye konuştu.

750 MİLYON ÜRÜN İSTANBUL’DAN YÖNETİLİYOR

GSK Türkiye’nin başta solunum, aşı ve HIV olmak üzere 7 tedavi alanında ve tüketici sağlığı çözümleriyle 59 yıldır 1000 çalışanı ile faaliyet gösterdiğini hatırlatan Breuer, “GSK, global yapılanması içinde Türkiye’ye verdiği önem kapsamında, 2012 yılı başında Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi merkezini İstanbul’a taşıdı. Bugün ilaç ve tüketici sağlığı alanında 17 ülkenin yönetimi İstanbul’dan yapılmakta. GSK’nın global yapılanmasında ülkemizin ilaç sektöründe bölgesel bir merkez olmasının yanı sıra, ihracat imkanı sunacak önemli bir adım daha gerçekleştirildi. 2015 Nisan ayından itibaren Global Üretim ve Tedarik (GMS) Organizasyonumuz başta Türkiye’deki yatırım faaliyetleri olmak üzere tüm gelişmekte olan ülkeler bölgesine hizmet verecek bölgesel organizasyonunu İstanbul’da yapılandı. Böylece, Tedarik Zinciri Üssü’nün kurulması ile birlikte, 750 milyon ürünün talep tahmini ve tedarik planlama ile tedarik zinciri yönetimi İstanbul’dan gerçekleştirilmekte” diye konuştu.

59 YILDIR TÜRKİYE PAZARINDAYIZ

Aşı portföyünde yer alan 12 farklı aşının yerli üretime kazandırılması kapsamında, 16,5 milyon doz kapasiteli ve Türkiye’nin en kapsamlı Aşı Üretim Tesisi olan İDOL tesisi inşa edildiğine dikkat çeken Breuer,  GSK Türkiye’nin başta Solunum, Aşı ve HIV olmak üzere 7 tedavi alanında ve Tüketici Sağlığı çözümleriyle 59 yıldır 1000 çalışanı ile faaliyet gösterdiğini hatırlattı.  Breuer, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan 13 aşının 10’u portföyümüzde bulunmaktadır. Türkiye’de başta zatürre olmak üzere hepatit, suçiçeği, HPV, rotavirüs, boğmaca, ınfluenza, kızamık, kızamıkçık, kabakulak’a karşı da koruma sağlayan 16 aşı ile sağlık çözümleri sunmaktayız.”

2010 yılından bu yana Türkiye’de toplam 12 milyon 750 bin çocuk bir GSK aşısı ile bağışıklandığını da hatırlatan Breuer, “Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içerisinde oluşturduğumuz Aşı Klinik Araştırma Merkezi’nde (AKAM)Türkiye’de aşı alanındaki araştırmaların %37’si yapılmakta” dedi.

14 YENİ AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Tüm dünyada bulaşıcı hastalıklara karşı çocukları ve yetişkinleri koruyan toplam 40’dan fazla aşı geliştirdiklerini ve 14 yeni aşı üzerinde çalıştıklarını bildiren Breuer,  her gün tüm dünyada 160’dan fazla ülkeye 2 milyon dozdan fazla aşı ulaştırdıklarını kaydetti.

2018’DE ARGE’YE 621 MİLYON PAUND BÜTÇE

Geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye 621 milyon pound harcandığını belirten Breuer,  bu yıl da aynı oranda bütçe ayırdıklarını kaydetti. Breuer “Ar-Ge’de görevli 2000 bilim insanı çalışıyor. Son 10 yılda 4.2 milyar pound aşı yatırımı yapıldı, gelecek 10 yıl için de aynı harcama taahhüt edildi. 2017’de 5.16 milyar pound hacim ile aşıda lider firmayız. Aşı Erişim Endeksi, ilaç sektörüne liderlik eden 9 ilaç şirketini, 69 hastalığa karşı 107 ülkede Ar-Ge, fiyatlandırma, üretim ve tedarik kategorilerinde değerlendirilerek aşı erişimine sağladıkları katkıya göre derecelendiriyor. 2024’e kadar GAVI’ye 10 yıllık fiyat dondurma politikası ile düşük fiyattan temin edeceği 850 milyon doz aşı ile 300 milyon çocuğa erişim(Zatürre, Rotavirüs, Çocuk Felci) sağlıyor.  Ayrıca 50 yıldan bu yana UNICEF’e 16 milyar doz çocuk felci aşısı bağışlandı” diye konuştu.

AŞIDA 2017 CİROSU; 16 MİLYON STERLİN

Dünya aşı pazarında yüzde 23 pay ile lider olduklarını da ifade eden Breuer,  geçtiğimiz yıl sadece aşı da 5,16 milyar sterlin ciro gerçekleştirdiklerini ve bu rakamın genel şirket cirosunun yüzde 17’sini oluşturduğunu kaydetti.  Geçtiğimiz yıl dünyadaki toplam aşı satışının 27,5 milyar olduğunu belirten Breuer, reçeteli ilaç satışının ise 774 milyar dolar olduğunu vurguladı.

KUTU KUTU KUTU

Global GSK, aşı alanında 100 yıldan uzun bir tarihe sahip. Dünya genelinde 14 tesisi ve 16 bin çalışan ile her gün dünyanın 160 ülkesine 2 milyondan fazla doz aşı ulaştırıyor. Dünyadaki çocukların yüzde 40’ı yani her 5 çocuktan 2’si en az bir GSK aşısı ile bağışıklanıyor. Aşıya erişimi olan çocukların yarısı en az 1 GSK aşısı ile bağışıklanıyor. Dünya genelinde pnömokok aşısıyla 53 aşı programında yer alan GSK’nın portföyünde 40’dan fazla aşı yer alıyor. Aşıyla önlenebilir 30 hastalığın 22’sine karşı koruma sağlıyor.