MODÜLER MOBİLYALAR, BUKA İLE ‘DEĞİŞİYOR’

 

seda gök-handan turkeli

Buka’nın hikayesi, döşemelik kılıf konusunda deneyimli bir isim olan Suat Erdoğan’ın hayalini gerçekleştirmeye karar vermesiyle başlıyor. Bir mobilya markası sahibi olma hayaliyle yola çıkan Erdoğan, 2014 yılında proje çalışmalarına başlamış. Erişilebilir kalite, iyi tasarım ve özelleştirme seçenekleri ile hizmet veren Buka bugün faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Hayata adapte olabilen ürünler geliştiren Buka, hayatınız değiştikçe sizin ürününüzde size uyum sağlayabiliyor.

Buka Genel Müdür Yardımcısı Handan Türkeli, Ankara’da bir araya gedik.  Bu yıl 25 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Türkeli, “Önümüzdeki 5 yıl içerisindeki hedefimiz ise mağaza sayımızı 50’ye yükseltmek” dedi. Türkeli ile Buka’nın hikâyesi üzerinden Türkiye’deki mobilya sektöründe yaşanan gelişmeler, yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine ışık tuttuk.

Buka’nın kuruluş hikâyesi nedir? Nereden yola çıkılarak kuruldu?

5 yıllık bir markayız ama bunun ilk 3 yılı Ar-Ge çalışmalarımız ile geçti.  Buka’nın hikayesi, döşemelik kılıf konusunda deneyimli bir isim olan Suat Erdoğan’ın hayalini gerçekleştirmeye karar vermesiyle başlıyor. Bir mobilya markası sahibi olma hayaliyle yola çıkan Erdoğan, 2014 yılında proje çalışmalarına başladı. Erişilebilir kalite, iyi tasarım ve özelleştirme seçenekleri gibi hizmetleriyle Buka bugün faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Hayata adapte olabilen ürünler geliştirdik. Bütün koleksiyonumuz kılıflı olma özelliğine sahip. Hayatınız değiştikçe sizin ürününüzde size uyum sağlayabiliyor.

 

Kaç şubeniz var?  

İstanbul Avcılar, İzmit, Bodrum, İzmir, Adana, Mersin, Ankara, Alanya, İstanbul Masko, Modoko, Konya ve Alanya ile birlikte toplam 13 mağaza ile hizmet veriyoruz. Bunun 4 tanesi kendi mağazamız geri kalanı ise bayilerimiz. Amacımız frencing sistemiyle şube sayımızı arttırmak.  Bölgenin dinamiklerine lokal insanlar hakim, bu nedenle bu sistemin daha doğru olduğunu düşünüyoruz.  2018 yılında 25 satış noktasına ulaşmak istiyoruz. Ancak seçim sürecinin başlaması ve ülkenin içinde bulunduğu konjoktürel durum nedeniyle bu hedeflerde değişim olabilir. Aslında bu aylar bizim sektörümüzün en hareketli olduğu aylardır. Seçim kararının etkilerini insanların alım kararlarını etkilemeye başladığını gördük.  Mayıs-Haziran beklediğimiz ölçüde gitmeyecek gibi görünüyor.

 

KDV’nin mobilyada yüzde 8’e indirilmesinin geçtiğimiz yıl sektör için can suyu olmuştu. Bunun devam etmesi hususundaki tespitleriniz nedir?

 

2017 yılında sektörü bu karar hareketlendirdi. Bu yüzde 10 indirim tüketici için cazip geliyor. Kapanış döneminde Eylül ayında pig yaptığı bir dönem yaşandı. Aldığınız ürün hacimli ve nedenle yüzde 10 güzel bir oran ve devam etmesi sektör için faydalı olur.

 

Buka, segment olarak kendisine nereyi belirledi pazarda?

Fiyat olarak bakarsak, A ve B kategorisinde kendimizi görüyoruz. Mağaza zincirleri yapısına odaklanıyoruz. Ulaşılabilir fiyata kişiye özel ürünler sunmak arzusundayız. Bizim belirlediğimiz fiyatlarda terzi işi yapıyoruz.

 

Neden Buka?

Buka markası adını “bukalemun”dan alıyor. Bukalemunların renk değiştirerek bulunduğu ortama uyum sağlaması gibi Buka kanepeler de aynı kolaylıkla kılıf değiştirme imkânı sunuyor. İstediğiniz modeli, kumaşı, ayağı ve ölçüyü seçerek zevkinize uygun modeli kendiniz tasarlayabilirsiniz.

 

Yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar neler?

İlk yurt dışı çalışmalarımız 2016 yılında çeşitli proje işleri ile başladı. Kıbrıs, Yunanistan, Almanya, Fransa, Cezayir, Fas, Filistin ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. Asıl hedefimiz yurt dışında da bayi ağı ile büyümek. Bu kanalda görüşmelerimiz devam ediyor. Körfez Ülkelerinden bayilik talepleri aldık. Yakında Bahreyn’de mağazalarımız açılmış olacak.

 

Buka’nın yıllık cirosu, yıllık üretim kapasitesi nedir?

Yeni üretim tesisimiz yıllık 50 bin parça koltuk üretecek şekilde planlandı.  Bizim ürünlerimiz proje bazlı otel ve hastane gibi alanlarda da büyük talep görülüyor. Proje bazlı çalışmaları mağazalaşmadan önce de yapıyorduk. Halen satışlarımızın yüzde 20’sini proje bazlı çalışmalar oluşturuyor. Amacımız bu oranı toplam satışlarımız içinde arttırmak.

 

Toplam yatırım tutarınız?

Şimdiye kadar yapılan toplam yatırımız 60 milyon TL.   2017 yılında yeni fabrikamıza taşındık. Burada 50 bin parça üretim kapasitemiz var. Şu anda yüzde 50 kapasite çalışıyoruz. Mağazalarımızın sayısındaki artışa bağlı olarak biz de gerekli altyapı yatırımlarımızı gerçekleştirdik.  Öncelikli hedefimiz Buka’yı pazardan hak ettiği payı almasını sağlamak.

 

İlerleyen dönemlerde hangi şehirlerde olmayı planlıyorsunuz?

Önümüzdeki dönem mağazalaşma açısından önceliğimiz İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi mevcut mağazalarımızın olduğu iller olacak. Nüfus ve yüzölçümü itibariyle tek mağazanın yetmeyeceği büyük şehirlerimizde ihtiyaç doğrultusunda mağaza sayımızı arttırmayı hedefliyoruz.

 

Mağazalarımızın olmadığı ve bayi görüşmelerimizin devam ettiği iller ise; Bursa, Samsun, Gaziantep, Eskişehir, Muğla, Diyarbakır ve Batman. Bu noktaların dışında da Afyon, Denizli, Malatya, Trabzon, Van, Urfa, Erzurum, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne öncelikli mağaza açmak istediğimiz iller arasında yer alıyor.

 

Markayı hangi konuma taşımayı hedefliyorsunuz?

Buka çok yeni bir marka olmasına rağmen hızlı yol alan bir marka. Bir yıl içerisinde mağaza sayımız 13’e yükseldi. Bu yıl agresif bir büyümeyle tüm Türkiye geneline ulaşma hedefiyle ilerleyeceğiz.

 

2018 yılında ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte kaç mağazaya ulaşmayı hedefliyorsunuz?

2018 yılında 25 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisindeki hedefimiz ise mağaza sayımızı 50’ye yükseltmek.

 

Buka’nın müşteri profilini öğrenebilir miyiz?

Hedef kitlemiz 35 yaşlarında şehirli, çalışan, evli, çocuklu, kadın. Orta ve üstü gelir grubuna bağlı, üniversite mezunu ve bilinçli alışveriş yapan, eğlenceli, güvenilir ve değişime açık bir kişiliğe sahip.

 

Ürün gamınızda neler var?

Kanepe, koltuk takımı, sehpa, masa, yemek odası, yatak odası, çocuk mobilyası, dekoratif kırlentler, halı, kilim ve ev aksesuarları.

 

Buka ürünlerini tüketiciler neden tercih etmeli?

Koleksiyonumuzda sunduğumuz değişebilen kılıf sistemi, modüler yapı, zengin ebat seçeneği ile kişiselleştirebileceğiniz, değişen hayatınıza uyum sağlayabilen, yeni nesil mobilya sistemi ile ev dekorasyonu da durağanlıktan kurtuluyor. Sektöre getirdiğimiz bu yeni soluk tüketicilerin bizi tercih etmesinde önemli faktör olacak.

 

Mobilya yapımında kullanılan malzemeler hangi ülkelerden temin ediliyor?

Türkiye, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Letonya

 

Gupse Özay ile markanın yolları nasıl kesişti?

Gupse Özay’ın renkli kişiliğiyle markamız arasında bir uyum olduğu fikrinden yola çıktık. Renkli kılıf sistemiyle fark yaratan markamızın Gupse Özay ile bu anlamda çok örtüştüğünü ifade edebiliriz.

 

Reklam filminde kimin imzası bulunuyor?

Deneyimli yönetmen Ömer Faruk Sorak’ın reklam filmimizde imzası bulunuyor. İlk kez böyle bir çalışma içinde olmaktan dolayı oldukça heyecanlıyız, güzel dönüşler alıyoruz.

 

Filmde öne çıkarılmak istenen ve verilmek istenen mesaj ne?

Tüketicilere kendi tarzlarını yaratma imkânı sağlıyoruz. Reklamda da Buka’nın akıllı değişim konseptine vurgu yapılarak, modüler ürünleri ön plana çıkarılıyor.

 

Reklam filminin devamı olacak mı?

2018 yılında Gupse Özay ile 2 TV reklamı ve 3 dijital reklam filmi çekeceğiz.  Neden Buka‘yı anlatan 6 animasyon filmimiz dijital kanalarda yer alacak.

 

Türk mobilya sektörünün taşıdığı potansiyel nedir?

Ekonomimizin lokomotif sektörlerinin başında gelen mobilya sektöründe ciddi bir büyüme yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl mobilya sektörü yaklaşık 9,5 milyar dolar üretim gerçekleştirdi. Bu da ne denli bir potansiyel taşıdığının göstergesi. Yüzde 95 yerli üretime sahibiz. Türk mobilyasının en büyük özelliği yerli üretim yapıyor olması.

 

Mobilya sektörünün Türkiye’deki mevcut durumu hakkında bilgi alabilir miyiz?

Mobilya sektörü birçok sektör ile olan bağlantısı ve son dönemlerde öne çıkan bilgi ve teknoloji kullanımı ile önemli bir yere sahip. İstihdam açısından da önemli bir potansiyele sahip. Kentleşme oranının artması ve oluşan iç talebe paralel olarak son 15 yılda hızlı bir büyüme gerçekleştiğini ifade edebiliriz.

 

Mobilya sektörünün 2018 hedefleri neler?

 

Mobilya sektörü ihracat odaklı büyümeyi sürdürüyor. 2018 yılında en az 3 milyar dolar ihracat hedefi var. Sektörün hedef pazarları arasında; ABD, Çin, İspanya, Almanya, Hollanda, Bulgaristan, Cezayir, Katar, Çek Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, İngiltere ve Etiyopya hedef yer alıyor.

 

2018 mobilya trendleri, öne çıkanlar neler?

Günümüzde konfor kavramı sadece rahatlık ve ergonomi olarak tanımlanmıyor artık. Seçilen malzeme, biçim, renk gibi kriterler de konforun önemli kriterleri arasında yer alıyor. Tüketicilerin beklentileri de bu doğrultuda değişmiş durumda. Ufak evlerde farklı kullanım kolaylığı sağlayan modüler mobilyalar, tercih sebebi olmaya devam edecek.

 

Türk toplumunun tercihlerinde nasıl bir değişim gözlemliyorsunuz?

 

Aslında sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yalınlığa doğru bir kayış var. Klasik ve ayrılmış salon devri kapandı. Living room yani yaşam alanı kavramı ön plana çıktı. Artık misafire açılan salonların olduğu dönem yok. Konfor ve estetik, fonksiyonel ürünlere doğru yönelmeye başladı. Maksimum fayda sağlamak istiyor yaşadıkları alanda.

 

Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

 

Buka olarak inovatif bir markayız. Kılıfı değişiyor diye biliyor. Farklı bir şey sunuyoruz. İnsanların bu yönde tercih ettiği bir marka olacağız Pazarda böyle bir eksiklik vardı. Bizim yatırımcımız ve idari kadromuz sektörde yılların birikimine sahipler. Yüzde 100 yerli sermayeli bir markayız. Biz taklit etmek istemiyoruz her şey bize özel olsun istiyoruz.