2019 BÜTÇESİNDEKİ SATIR ARALARI…

 

 

SEDA GÖK TİCARET GAZETESİ ANKARA TEMSİLCİSİ

Geçtiğimiz hafta TBMM’de görüşülmeye başlanan yeni sistemin ilk bütçesi olma özelliğini de taşıyan 2019 yılı bütçesinin satır aralarını okuyalım.

Özellikle tarım, bireysel emeklilik, sosyal yardımlar ve reel sektöre yönelik ayrılan bütçelerde dikkat çekici veriler var.

2019 yılında bütçeden yatırım ödenekleri dahil tarıma ayrılan kaynak toplamı 26,5 milyar TL. Bu kapsamda; tarımsal destek programları için 16,1 milyar TL,  tarım sektörü yatırım ödenekleri için 5,1 milyar TL, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı, ihracat destekleri ve diğer tarımsal destekler için 5,3 milyar TL, kaynak ayrıldı. Bu rakamlar tarımda yeniden güçlenebilmek için ne kadar yeterli?

Yurt içi tasarruf oranının artırılması da son dönemde en fazla duyduğumuz başlıklar arasında. Hükümetin ekonomi politikasının önemli bileşenlerinden birisi olan yurtiçi tasarrufların artırılması ile sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamak hedefleniyor. Bildiğiniz üzere bu amaçla atılan adımlardan birisi de 2013 yılı itibariyle devreye giren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Doğrudan Devlet Katkısı Sistemi.

2019 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında devlet katkısı tutarı için bütçeden 4,1 milyar TL kaynak ayrıldı. 2019 yılı sonunda bütçeden karşılanan toplam devlet katkısı tutarı ise 19,4 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor.  Bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısı Eylül ayı itibarıyla 6,9 milyon kişiye, birikmiş fon tutarı ise devlet katkısı dahil 86,9 milyar TL’ye ulaşmış durumda.  Amaç, bireysel emeklilikte daha uzun süreli kalmayı sağlamak…

Sosyal yardımlar özelinde baktığımızda ise 2019 yılı bütçesinde ayrılan kaynak miktarı 62,1 milyar TL. Bu tutar 2019 yılı bütçesinin yüzde 6,5’ine denk geliyor.  Sosyal yardımların bilinçli ve doğru yerlere aktarımı da kaynağın miktarı kadar önemli…