BU ÇOCUKLAR OKUMALI PROJESİ İLE YURT YAPACAK, ANADOLU’YA AÇILACAK

_DSC3601

 

İnşaat ve mobilya sektöründe 1965 yılından beri hizmet veren Tüfekçioğlu Grup, bu alandaki tecrübesini son yıllarda özel yurt hizmeti alanında da sürdürüyor. 5 yıldızlı otel konforunda yurt hizmeti sunan Tüfekçioğlu Grup, Ankara’da başladığı bu çalışmalarını Anadolu şehirlerinde yaygınlaştırmalı hedefliyor. Grup ayrıca önümüzdeki yıllarda BU ÇOCUKLAR OKUMALI Projesi adı altında özel yurt inşatları yapmayı planlıyor.

Tüfekçioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Tüfekçioğlu, “ÖSYM ve KYK destekleri ile işbirliği sağlanarak, vakıf yurtlarına sağlanan imkanların hem desteklerini alarak hem de işbirliği ile planladığımız çalışmalarda ilerleme sağladığımızda yurtdışındaki uygulama yöntemleri ile birlikte yurt inşaatlarımıza start vermek istiyoruz. Maddi getiriden ziyade ülkesi için çalışan liyakat anlayışıyla eğitimini sürdüren çocuklarımıza barınma konusunda yardımcı olabilirsek en büyük vatandaşlık görevimizi yapmış oluruz” diyor.   Tüfekçioğlu ile Türkiye’deki özel yurt  kültürünü, bu alanda yaşanan sorunları ve yapılması gerekenleri konuştuk.

 

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen Kayseri Gesiliyiz. Dedem 1936’da Ankara’ya gelmiş. Ankara’da babam Yüksel Tüfekçioğlu ile 1965 yılında inşaat sektöründe hizmet vermeye başlamışlar. 1965 yılından bu yana dede ve baba mesleği olan ve bizlere emanet edilen inşaat çalışmalarına üçüncü kuşak olarak bizler devam ediyoruz. Bunun yanı sıra eğitim alanında Tüfekçioğlu Yüksek Öğrenim Kız yurtları ve mobilya sektöründe de TÜMOB Mobilya ile faaliyet gösteriyoruz.

Grubunuz ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

İnşaat ve mobilyada kamu kuruluşlarına ait üst yapı ihale işleri ile ilgileniyoruz. Konut alanında ise bugüne kadar Ankara’da çok sayıda projeyi hayata geçirdik. Yurtiçi çalışmalarımızın yanı sıra ABD, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Nijerya, Belarus ve Irak pazarlarında da ihracat gerçekleştiriyoruz. TÜMOB Tüfekçioğlu Mobilya Sanayi olarak mobilya sektöründeki yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz.  10 bin metrekare kapalı, 22 bin metrekare açık alanda kurulu ileri teknoloji ürünü büyük makine parkı yer alan fabrikamızda gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında birçok özel yapılara nitelikli üretim gerçekleştiriyoruz. Özellikle rezidans ve toplu konutlara, elçilik ve plazalara, otellere, yurtlara, üniversite ve hastane projelerine uluslararası standartlarda sertifikalı ve ülke normlarına uygun niteliklerle birlikte yangına dayanıklı kapı, mutfak dolabı, gardırop, vestiyer, banyo dolabı, akustik tavan ve duvar kaplamalı özel projeli dekorasyonlar vb. kısacası ahşap adına çok nitelikli ve çeşitli üretimler yapıyoruz. Özel imalat ürünlerimizi Verrazano markası adı altında üretiyoruz. Ankara’da dünyanın sayılı ödüllü projelerinden biri olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Opera Binası’nın (CSO) tüm akustik tavan ve duvar kaplamaları, akustik yangına dayanıklı kapıları, metal tavan altyapıları vb. diğer imalatlar Tüfekçioğlu imzası taşımaktadır. İnşaat sektöründe ise 1965 yılından bu yana özel banka şube ve lojman binaları, konut, otel, yurt ve işyeri inşa etmeye devam ettik.  Ayrıca eğitim alanında ise 18 yıldır 5 yıldızlı otel normlarında inşa edilmiş yapılarımızda Tüfekçioğlu Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurtları ile hizmet veriyoruz.  Aynı zamanda güven ve kalitemizden ödün vermeden A Plus konutlar ve yatırım amaçlı rezidans projeleri geliştirmeye devam ediyoruz.

Türkiye’de özel yurt kültürünün gelişimini değerlendirir misiniz?

Türkiye’de son 10-15 yıldır üniversite sayısı hızla artış göstermektedir. Ancak üniversite ve öğrenci sayısındaki artışa paralel olarak devlet yurtlarının sayısı yeterli gelmemektedir. Özellikle doğup büyüdüğü şehirden farklı bir ilde, ailesinden uzakta üniversite kazanan gençlerimiz açısından barınma önemli bir ihtiyaçtır. Bu süreçte öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkıyor; Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları, özel yurtlar ve kiralık evler. KYK yurtlarının kontenjan açısından yeterli gelmemesi neticesinde, kiralık evlerin ise öğrenci disiplin ve sürdürülebilir çalışma ortamı yaratmaması açısından özel yurtlar ilk tercih sebebi olmuştur.

Bu alana girme fikri nasıl oluştu?

1996 yılında çocuklarımız ilkokula başladığında ileride nasıl ve nerede okuyabilirler düşüncesi ile yaptığımız araştırmalarda barınma ve yurtlar konusunda çok ciddi bir eksiklik olduğunu fark ettik. Ayrıca verilen hizmetlerde kalite ve imkan yetersizliği olduğunu görünce bu alanda kaliteli hizmet verme kararı aldık.  Faaliyet gösterdiğimiz her alanda müşterilerimizin memnuniyeti bizim için her zaman öncelikli olduğu için bu sektörde de ihtiyaca cevap verebilen Ankara’da 5 yıldızlı otel konforunda yurt konsepti fikrini geliştirmiş, yatırım ve inşaatlarını tamamlayarak hizmete almış olduk. Bulunduğumuz her alanda kaliteden ödün vermeden hizmet verdiğimiz gibi eğitim sektöründe de Tüfekçioğlu bu şekilde sektöre girmiş oldu.

Ailelerin ve öğrencilerin tercihlerinde neler ön planda? Size en çok hangi talepler ile geliyorlar?

Ailelerin en önemli önceliği güvenlik diyebiliriz. Bunun dışında her aile çocuğu için şunları düşünür; -Çocuğum karnını doyurdu mu? – Çocuğum rahat ders çalışabiliyor mu? – Çocuğum sorun yaşıyor mu? – Çocuğum arkadaşları ile uyum sağlayabildi mi? – Çocuğum sıkıntısını paylaşabilmek için idarecilere ulaşabiliyor mu? – Çocuğum okuluna kolay ulaşım sağlayabilecek mi?

Tüfekçioğlu Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurtları olarak 7/24 özel eğitimli güvenlik personeli hizmetimizle, alanında uzman ve deneyimli çalışanlarımızla ailelerin içleri rahat bir şekilde çocuklarını bizlere emanet etmelerini sağlıyoruz. Otel konforunda odalarımızla günlük oda temizliği, birinci kalite kullanılan ürünler ile sabah açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği, özel etüt odaları, spor salonları ve diş atölyesi gibi verilen hizmetler ile de ailelerin taleplerine karşılık verebilen, lokasyon olarak çok iyi durumda olup her türlü ulaşım imkanlarına sahip bir kurum olarak bu sektörde hizmet vermeye devam etmekteyiz.

Bunun dışında özellikle Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve TED üniversitelerine yürüme mesafesinde olan yakınlığıyla da dikkat çeken Tüfekçioğlu Yüksek Öğrenim Kız Yurtlarımız okullara yürüme mesafesinde olmakla birlikte önünde bulunan metro, otobüs durakları ve önünden geçen üniversite servisleri ile de öğrencilerin ulaşımlarında büyük kolaylık sağlamaktadır.

Yurtlarınızda kaç öğrenci kalıyor? Kapasiteniz ve bölgesel dağılımını anlatır mısınız?

Toplamda iki yurdumuzda 470 kişi kapasiteli rahat yerleşim imkanı bulunmaktadır. Fakat; 2001 yılında hizmete açılan Tüfekçioğlu yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Cebeci Şubemizde 165 kişi kapasite ve 2007 yılında hizmete açılan Tüfekçioğlu Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Kurtuluş Şubemizde 145 kişi kapasite ile VIP hizmet vermeye devam ediyoruz. Suit, tek kişilik, iki kişilik ve maximum üç kişilik oda imkânlarının sunulduğu yurtlarımızda bu yıl, geçen yılın fiyatlarıyla kayıt imkânı sunduk. Gençler ülkemizin geleceği, bu nedenle de onların eğitim hayatlarına katkıda bulunmayı kendimize görev edindik.

Bu konudaki gelişimi Avrupa ve dünya pazarı ile karşılaştırır mısınız?

Şöyle ki; son 10 yıldır ülkemizdeki üniversite sayısı ciddi şekilde artmıştır. Özellikle Anadolu’da meslek yüksekokulları sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Tabi ki bunun ülkemiz adına katkısı yadsınamaz. Fakat beraberinde yurt ihtiyacı, akademisyen ihtiyacı ve fiziki ihtiyaçları  beraberinde getirmiştir. Ancak diğer Avrupa ülkelerine baktığımızda önce alt yapı ve fiziki şartlar sağlanıp okullar açılmaktadır. Bu konuda eksik kaldığımızı biliyoruz fakat hızlı bir şekilde aksiyon alınarak bu konudaki eksiğimizi tamamlayacağız kanaatindeyim. Bizim ülkemizde de eğitimin eşit şartlarda yapılması, gelir farklılığından etkilenmeyen yeni beyinler yetiştirmek en büyük gayemizdir. Ve en önemlisi Gümbür Gümbür gelen yeni beyinleri eskiden olduğu gibi beyin göçü dediğimiz insanlarımızı Avrupa ülkelerine göndermemek en büyük gaye ve çabamızdır. Eksik olduğumuz noktalar olduğunu kabul ediyorum. Fakat en büyük zaferlere imza atan geçmişte bu çocukların dedeleriydi şimdide onların evlatları tüm Avrupa ülkelerine kafa tutacak düzeyde bilgi deneyim ve donanımla geliyor. Biz çok umutluyuz genç nesilden. Öyle ki; bu alanda 2001 yılından beri eğitimine destek verdiğimiz gençler artık bu ülkenin öğretmenleri, akademisyenleri, avukatları, hakimleri, savcıları ve hekimleri vb. olarak ülkemizin çeşitli yerlerinde bu vatana hizmet vermektedir. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.

Özel yurtların çok pahalı olduğu ifade ediliyor. Bu konudaki tespitleriniz paylaşır mısınız?

Özel yurt ücretlerine bakıldığı zaman kalite standartları gözetilmeksizin fiyatlar birbirine çok yakın seyrediyor. Verilen hizmet göz önüne alındığı zaman A kalitesindeki ve B kalitesindeki yurt aynı fiyatı isteyebiliyor. Kaldı ki verilen hizmetler, sunulan imkanlar öğrencilerin başarılarına büyük katkı sağlamaktadır. Seneye bu yurt var mı yoksa devir mi olacak kaygıları, yıl içerisinde verilen hizmetlerin maximumdan minimuma hızla inmesi  gerek birinci derecede öğrenciyi ve gerekse aileyi büyük ölçüde etkilemiş oluyor. Bununda beraberinde başarısızlığı getirmesi kaçınılmaz oluyor. Aslında ucuz olarak bahsettiğimiz konu riskler ve yerine getirilmeyen hizmetler olunca pahalı diye adlandırdığımız durum kesin ve sürdürülen hizmetleri ifade ediyor. Bu şekilde düşündüğünüzde de ucuz ve pahalı ifadelerinde taşlar yerine oturmuş oluyor.

Ülkemizin durumunu ele aldığımızda biliyorsunuz ki 15 Temmuz’da bütün ülke ve beraberliğimizi sarsmaya yönelik bir darbe girişimi yaşadık. Bunun yanında şuan 2018’in 2. çeyreğinde dış etkenlerden oluşan bir ekonomik kriz yine ülkemize zor günler yaşatmaktadır. Bütün bunlar da gözetilerek önceliğimiz ülkemizin birlik ve beraberliğidir. Haliyle biz öğrenci başarısı ile veli odaklı ve maliyeti en son düşünerek gerekirse zam yapmadan fiyatlarımızı belirliyoruz. Ayrıca; kendi bünyemizde başarılı fakat gelir düzeyi düşük öğrencilerimize burs vererek katkı sağlıyoruz.  Bize emanet edilen kız çocuklarının değeri bizim gözümüzde hiçbir şekilde fiyat biçilecek bir durum değildir.

Önümüzdeki günlerde bu alanda yapacağınız diğer yatırımlar neler ve hangi iller olacak?

Tabi ki potansiyeli olan bize ihtiyaç duyulan Anadolu şehirlerinde proje fikirlerimiz var. Biz büyüyen ama emin adımlarla büyüyen ülke ve ülke insanlarımız için değer yargısı olan bir büyüme hedeflemekteyiz. Önümüzdeki yıllarda ‘BU ÇOCUKLAR OKUMALI’ projemiz adı altında ÖSYM ve KYK destekleri ile işbirliği sağlanarak, vakıf yurtlarına sağlanan imkanların hem desteklerini alarak (devlet, KYK, TİKA katkıları ) hem de işbirliği ile planladığımız çalışmalarda ilerleme sağladığımızda yurtdışındaki uygulama yöntemleri ile birlikte yurt inşaatlarımıza start vermek istiyoruz.

Bununla birlikte bu amacımıza ulaşmış olacağız. Maddi getiriden ziyade ülkesi için çalışan liyakat anlayışıyla eğitimini sürdüren çocuklarımıza barınma konusunda yardımcı olabilirsek en büyük vatandaşlık görevimizi yapmış oluruz.

Yaşadığınız sorunlar ve sizin bu konudaki çözüm önerilerinizi anlatır mısınız?

En önemli sorunumuz KYK ve Üniversite Yurtlarının  yerleştirme sonuçlarını geç açıklaması veli ve öğrenciler  KYK ve Üniversite Yurtlarının yerleştirme sonuçlarını öğrenmeden kayıt yaptırmamaları ile oluşan belirsizlik sektörümüzü sıkıntıya sokmaktadır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra KYK ve Üniversite Yurtlarının açıklanması gerekir ki veli ve öğrenci problemi yaşamayalım. İşlerimiz net olsun diğer türlü sözleşme yaptığımızda veli ve öğrenci kurumu zorlayarak ya KYK ya da Üniversite Yurdu çıktı o zaman ne olacak dediğinde sözleşmeye ibare ekleyebileceğimizi yurtların çıkması durumunda belgelendirildiği takdirde sözleşmelerini fesih edebileceğimizi ifade ederek kayıtlarını almaya çaba gösteriyoruz.

Fakat çok ciddi bir risk alıyoruz öğrencinin gitmesi durumunda öğrenci kaybı yaşıyoruz ve tekrar öğrenci bulmakta zorlanıyoruz. Fakat bizim için öncelikli öğrenci ve veli memnuniyeti olduğu için bu riski almaktan kaçınmıyoruz. Öğrencilerin okullarının açılmadan minimum 15 gün önce KYK ve Üniversitesi yurtlarının mutlak suretle netleştirilmesi neticesinde bir karar vermek sureti ile herhangi bir olumsuzluk yaşamaları kesin olarak bertaraf edilmiş olacaktır. Devlet Yurtları vaktinde sonuçlarını  açıklar özellikle ikinci döneme kadar yurt yerleştirme durumu olmaz ise aldığımız öğrencilerimizi netleştirip yolumuza devam etmemiz daha sağlam temellere dayandırılmış olur. Bu, yeni bir heyecan ve gurur yaşayan öğrenci ve veliyi de yormamış olur.

Sorunlardan bir tanesi de çok sayıda yeni özel yurt açılmasıdır. Bu yurtların açılması elbette iyidir fakat şöyle ki; plansız ve altyapısız sadece ticari amaçla açılan yurtların devamında, açılıp kapanmalar, devir işlemleri öğrenci ve veli odaklı mağduriyet başlatıyor. Bu sene buradayım, seneye bilmiyorum… Bunun arkasından motivasyonu bozulan öğrenciler, başarı düşmesi hatta ne yazık ki yeni okullar sorunu başlıyor.  Bölgemiz için özellikle gelen öğrenci sayısı belli olmasına rağmen her gün yeni özel yurtlar açılmaktadır. Bu durum sektörü zor duruma sokmaktadır özellikle yeni açılan özel yurtlar öğrenci alabilmek için yurt ücretlerini aşağıya çekerek bizim gibi kurumsallaşmış özel yurtlara yurt ücretleri konusunda problem yaratmaktadır. Veli ve öğrenciye ücretlerin yüksek olmadığını ifade edip kayıt alana kadar ciddi problem yaratılmaktadır. Öneri olarak özellikle bölgemizde açılan özel yurtlar durumuna müdahale edilerek belli bir kotada olması gerekir. Sonuçta üniversiteler gelen öğrenci sayısı belli çok az oranda dönemsel olarak artış göstermektedir. Buna göre yeni düzenlemeler yapılması kanaatindeyim.