ÇİFTÇİ NE İSTİYOR?

seda gök genel

 

GÜNDEME DAİR…

Eylül ayı sonu itibarıyla çoğu üründe hasat tamamlandı. Ekim ayı itibarıyla yeni bir üretim sezonuna girildi. Çiftçi sıkıntılarla başa çıkarmanın yollarını arıyor. Geçtiğimiz hafta TZOB yönetimi, ürün fiyatları ve sektördeki gelişmelere yönelik gazeteciler ile bir araya geldi. Toplantı çiftçinin ne istediğini ana başlıklar ile size aktarmak istiyorum. Bakın çiftçi ne istiyor?

ü Hasat sonrası bekleyen kredi taksitlerinin ödeme zamanı gelmiş, çoğu çiftçimizin ise kredi vadeleri geçmiş durumda.

 

ü Çiftçilerimiz dört gözle borç erteleme kararını ve kredi borçlarının acil olarak yeniden yapılandırılmasını bekliyor. Bunu yapılandırmanın faizsiz olmasını istiyor.

 

ü Çiftçimizin sıkıntıları var. Geçtiğimiz üretim sezonunda, çiftçimiz bir taraftan afetlerle mücadele etti, diğer taraftan da artan girdi masraflarının yükünü çekti. Gecesini gündüzüne katarak çalıştı ama tarlasından, bahçesinden beklediği geliri elde edemedi.

 

ü Üretimin sürdürülebilirliği ve verimliliğin sağlaması için başta elektrik, sulama, ilaç, gübre, mazot, yem olmak üzere girdi maliyetleri acilen düşürülmeli.

 

ü Özellikle elektrik fiyatları son zamanlarda çiftçimizi çok fazla zorlar hale geldi.  Tarımda elektriğin kilowattsaat fiyatı 70,2 kuruştan 80,6 kuruşa çıktı. Oysa bu rakam konutlarda 69,3 kuruş!

 

ü Yapılan görüşmelerde TMO Genel Müdürü, üreticiden gelen mısırın tamamını alacağını üreticiyi mağdur etmeyeceğini iletmiş. Üreticilerin fiyatlar daha da düşecek diye panik içinde hasat yapmaması, ürününü lisanslı depolara koyması tavsiye ediliyor.

 

ü Önümüzdeki aylarda maliyetler daha da artacak. Süt hayvancılığımız için zorlu bir dönem başlayacak. Hayvanların kesime gitmemesi için acilen tedbir alınmalı.

 

ü Ne besilik hayvanını satmak isteyen ne de kesime gelen hayvanını kestirmek isteyen memnun değil. Üreticilerimiz, devletin bu duruma el atmasını bekliyor.

 

ü Çiftçi de hükümetten daha fazla destek bekliyor. 2019 yılı destekleriyle ilgili kararname henüz yayınlanmadı. Hükümetten tarıma verilen desteğin azaltılmamasını, hatta üretimi destekleyecek düzeye çıkarılmasını talep ediyor

 

Kısacası; üretimi artırmak durumundayız. Tarım sektöründe ve diğer sektörlerde üretimin önündeki bütün engelleri kaldırmamız gerekiyor

 

Çiftçimizin ve tarımın sorunları çözülmeden bu ülkenin sorunları çözülmez. Tarımın sorunlarını çözeceğiz başka çaremiz yok.