HAYVANCILIK SEKTÖRÜ AFGAN ÇOBAN İSTİYOR

SEDA GÖK NİHAT ÇELİK

 

TÜİK’e göre gençlerin yüzde 27,1’i iş arıyor. İşsiz sayısı bir yılda 1 milyon kişi artarak 4,5 milyonu aştı. Gayri resmi rakamlarla işsizlik sayısının 8 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Ancak bir taraftan da hayvancılık sektöründe 150 bin çobana ihtiyaç var. Türkiye, bu açığını kapatmanın yollarını arıyor.

İŞKUR’da ‘çobanlık’ ile ilgili bir iş kategorisinin olmamasına karşılık, köylerdeki genç nüfusun istihdamı açısından önemli bir çözüm olması düşünülen bu alanda algının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’deki genç nüfusun çobanlık yapmak istememesi nedeniyle de çözümü ‘ithal çoban’ da arayan sektör, bu konuda Afgan çoban çalıştırmaya sıcak bakıyor. Afgan çobanların izin ile Türkiye’de çalışmasına yönelik mevzuat konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışma yürütüyor.

Konuyla ilgili olarak TİCARET Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 bin TL maaş ödenmesine rağmen, çalıştıracak çoban bulamadıklarını söyledi. Küçükbaş hayvancılık sektörünün sorunlarını ve gündeme dair konuları değerlendiren Çelik, “Bugün Türkiye’de 265 bin çobanımız var. Türkiye’de çoban sorunu çözülmeden, küçükbaş hayvan sektörünün sorunları çözülemez. İnsanlar hayvancılık yapmak istiyor ama çoban konusunda dertli. Meralarımız, coğrafyamız ve iklim şartlarımız yeterli olmasına karşın çoban bulamadığımız için hayvancılık yapamıyoruz. Hali hazırda 150 bin çoban açığımız var. Bunun için Afgan çoban ithal etmek istiyoruz” dedi.

İKİ BAKANLIK MEVZUAT KONUSUNDA ÇALIŞIYOR

Yetiştiricilerin Afgan çoban istediklerini ve çalışma izinleri konusunda önemli gelişmelerin olduğunun bilgisini veren Çelik, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle bu konuyu konuştuk. Kendisi de Afgan çoban konusuna sıcak bakıyor. Öyle ki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çalışma izni konusunu görüşmüş. Şu anda mevzuat konusunda çalışmalar sürüyor. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Hali hazırda birçoğu kaçak çalışıyor. En azından yasallaştığı zaman rahat çalışabilecekler. Bakarsınız ilerleyen zamanlarda ailesini de getirir. Avrupa’da nereye gidersen git bu işleri aileleri ile birlikte yaptıklarını görüyoruz. 3 bin hayvana 2- 3 kişi bakıyor” diye konuştu.

ÇOBANLIK İÇİN İŞKUR DEVREYE GİRMELİ

İŞKUR sisteminde ‘çobanlık’ ile ilgili bir iş kategorisinin olmadığına dikkat çeken Çelik, ayrıca gençlerin çobanlığa çekilmesi için kurumun aktif olarak çalışma yapması gerektiğini kaydetti. Çobanlık yapmak isteyenlere fırsat tanınması gerektiğine vurgu yapan Çelik, “İşe yerleştirmelerde çobanlığa yüzde 10-15 kontenjan ayrılmalı. En azından devletin kontrolü altındaki profesyonel işletmelerdeki çoban ihtiyacı karşılansın. Böylece işsizlere iş bulma imkânı sağlamış oluruz. Bu adım atılsa eminim ki çok fazla talep olacak” dedi.

5 BİN TL’LİK ÇOBAN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

2020 yılına yönelik son çıkan tarımsal destekleme kararlarında çoban desteğini de değerlendiren Çelik, şunları söyledi: “Uygulama ilk başladığında bu sayı 300’dü. Biz sayıyı yüksek bulduk. Çünkü büyük işletme yok. Bakanlığımız elinden geleni yaptı ve bu sayıyı 100’e düşürdü. Çok olumlu karşıladık. Yetiştiriciler için verilen 5 bin liralık destek gerçekten önemli.”