DEMİRYOLUNU YENİDEN KONUŞMAYA BAŞLADIK

SEDA GÖK

DEMİRYOLUNU YENİDEN KONUŞMAYA BAŞLADIK

 

2020 bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki müzakere süreci geçtiğimiz hafta tamamlandı. 9 Aralıktan itibaren ise 12 günlük bir maratonda TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Önümüzdeki süreçte Bütçe görüşmelerinde icraatçı bakanlıkların sunumlarındaki satır arası kalan başlıkları aktarmaya devam edeceğim. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile başlayalım…

  • ·       Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılı içinde yeni alınan YHT setleriyle verimli işletme modeli hazırlayacak. Öncelikli olarak Ankara-İstanbul hattında ekspres seferlerle seyahat süresinin yarım saat kısaltılması hedefleniyor.
  • ·       Son 17 yılda demir yollarına toplam 137,5 milyar TL yatırım yapıldı. Demir yollarının serbestleştirilmesi üzerinde önemle duran Bakanlık, rekabetin gelişmesi ve demir yolunun yolcu ve yük taşımada payının artmasını hedefliyor.
  • ·       Ana hatlardaki yenilemeyle demir yollarındaki 2017′de 28,5 milyon ton olan yük taşıması, bu yılın sonunda 32,6 milyon tona ulaşmasını bekleniyor. Bu yıl demir yolunda özel sektör yük taşımacılık payının yüzde 11′e ulaştı. Elektrik ve sinyal projelerle yük taşımasının hem artış göstereceği hem de taşıma maliyetlerinin düşeceği öngörülüyor.
  • ·       Ankara-Sivas YHT Hattı’nın altyapı yapım çalışmalarında yüzde 94 fiziki ilerleme sağladı. Önümüzdeki günlerde test sürüşlerine başlayıp, 2020 yılı ilk yarısında işletmeciliğe geçilmesi hedefleniyor.
  • ·       Ankara-İzmir yüksek hızlı demir yolunda tüm kesimlerde yapım çalışmaları devam ediyor. Polatlı-Afyonkarahisar kesiminin 2021 sonunda, Afyonkarahisar-İzmir kesiminin de 2022 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Ankara-İzmir arasında 14 saat olan demir yolu seyahat süresi YHT ile 3 saat 30 dakikaya düşecek.
  • ·       Öte yandan 56 kilometrelik Bursa-Gölbaşı-Yenişehir kesiminde altyapı işlerinde yüzde 73 ilerleme sağladı. Bursa-Yenişehir arası 2022 yılı sonunda, Bursa-Osmaneli arasının 2023′te bitirilmesiyle hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul yaklaşık 2 saat 15 dakika olacak.
  • ·       Halkalı Kapıkule Hızlı Tren hattının İPA desteğiyle yapılacak 153 kilometrelik Kapıkule-Çerkezköy kesiminin yapımı da sürüyor.  Halkalı-Çerkezköy kesiminin ihale çalışmaları devam ediyor.
  • ·       Bakanlık tarafından üstlenilen kent içi raylı sistemlerin uzunluğu 802 kilometre. Bunun 314 kilometresinde hizmet veriliyor.180 kilometresinde ise yapım çalışmalarının sürüyor.
  • ·       5 ildeki 9 raylı sistem projesiyle ekonomiye 15,5 milyar TL katkı sağlandı. Bu projelerde 1 milyar 440 milyon yolcu taşındı.
  • ·       İstanbul Havalimanı’nın metro bağlantısını sağlamak üzere yapım çalışmaları devam ediyor. Gayrettepe – Havalimanı kesimini 2020 sonunda, Halkalı – Havalimanı kesimini ise 2022′de tamamlanması hedefleniyor.
  • ·       Öte yandan Marmaray ve Avrasya’dan sonra boğazın altından geçecek yeni tünel olan Büyük İstanbul Tüneli’nin etüt – proje çalışmaları tamamlandı. Günlük 6,5 milyon yolcunun kullanacağı toplam 11 farklı raylı sistem hattını birbirine bağlayacak hızlı metro karakterinde olan raylı sistem projesinin hızla hayata geçirilmesi için ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Ulaştırmada yeniden daha fazla demiryolunu konuşuyor olmak güzel…