“BUTİK YAPILANDIRMA” İÇİN DÜZENLEME TBMM’YE SUNULUYOR

 

Mevcut yasalardaki “tecil müessesesine” benzer biçimde tasarlanan ve vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin borçlarının 60 aya kadar yapılandırılmasına imkân veren taslak hazırlandı. Düzenlemeyle vergi af ve yapılandırmalarına olan ihtiyacın ortadan kaldırılması hedefleniyor.

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taslağın TBMM’de görüşülmesine ara verilen Torba Yasa’ya eklenmek üzere bir kanun teklifi biçiminde TBMM’ye sunulacağını açıkladı.

 

Turkuaz Petrol-Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım A.Ş. imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlandıran

Ağbal, yeniden yapılandırma düzenlemelerine ihtiyacı kalıcı olarak önlemek için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Getirilecek yeni düzenlemenin, mevcut 6183 sayılı Amme Alacakları kanunundaki “tecil” sistemine benzer bir düzenleme olacağını belirten Ağbal, ancak ayrı bir madde olarak düzenleneceğini söyledi. Ağbal, bu konuda şu değerlendirmelerde bulundu:

“Düzenlemeyle iki ana konuda başarı sağlanacağını düşünüyorum. İlki, gönüllü uyumu artacak. Çünkü borcunuzu öder, beyannamelerinizi düzgün verirseniz, zor duruma düştüğünüzde kolaylık göreceksiniz. Böylece yapılandırma kanunlarına olan ihtiyacı kalıcı olarak ortadan kaldıracağız. Bu uygulama kesinlikle ‘herkesin yararlanabileceği’ bir uygulama değil. Mükellefin karnesi olacak, bunun altyapısı hazırlanıyor. İkincisi, devlet, iyi günde alacağını alıyorsa, zor günde de elini uzatmalı. Bu sosyal adaletin de gereği. Düzgün mükellef için bir düzenleme.”

 

Bakandan Şirketlere Uyarı…

 

Gelir İdaresi’nin şirketlere yönelik her türlü risk ve analizi yapabilecek kapasitede olduğunu ve bu yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntılı incelemeler sonucu bir karar verileceğini şirketlere hatırlatan Ağbal, “Mükellefe, borcunu ‘1 yıl ödeme sonra bize gel’ demiyoruz” dedi. Ağbal, zor duruma düşen ve geçmişte düzenli olarak vergi borcunu ödeyenler için bir kolaylık sağlandığını kaydetti. Ağbal, benzer düzenlemenin birçok ülke mevzuatında bulunduğunu ve bu ülkelerde gönüllü vergi uyumunun yüksek seviyelerde gözlendiğini anlattı.

 

Objektif Kriterler Belirlenecek

 

Düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu’na şirketlerin özel durumlarına yönelik olarak vergi borcu taksitlendirme yetkisi verildiğini, Bakanlar Kurulu’nun hangi şartlar altında nasıl bir kolaylık sağlanacağı konusunda objektif kriterleri oluşturacağını anlatan Ağbal, bu kriterler uygulanarak şirketlere yönelik değerlendirmenin, de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılacağını, nihai karar noktasının da yine Bakanlar Kurulu olduğunu vurguladı.

Ağbal, Gelir İdaresi’nin şirketlere yönelik kapsamlı bir inceleme yapacağını ve “karne” çıkaracağını; buna ilişkin altyapının da kurulduğunu söyledi.

 

-Şirketlere düşük tecil faizi, düşük teminat ile 60 aya kadar taksitlendirme imkanı

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlemenin mevcut “tecil” sistemine benzer olduğunu ancak mevcut sistemdeki en fazla 36 ay taksitlendirme, teminat isteme ve yüzde 12 faizin zaten zor duruma düşmüş şirkete kolaylık sağlamak için ağır bir şart olduğunu vurguladı.

 

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

 

-Vergisini düzenli ödeyen mükellefler eğer zor duruma düşerlerse Maliye’ye başvurarak vergi borcunun taksitlendirilerek tecil edilmesini isteyebilecek.

 

-“Vergisini düzenli ödeyen” tanımı, geçmiş 3 yıl içinde hiç vergi borcu olmayan veya vadesini 1 yıldan fazla olmayan borçlu anlamına geliyor.

 

-Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) şirketin beyanlarını düzgün verip vermediğine bakacak. Kendi kuracağı altyapı ile şirketin finansal durumunu, geçmiş performansını araştıracak. Borç ödeme kabiliyeti görürse yapılandırma için plan oluşturacak.

 

-Şirketler 60 aya kadar (5 yıl) borçlarını taksitlendirebilecek. Ne kadar taksit yapılacağını GİB önerecek.

 

-Tecil faizi halen yüzde 12 düzeyinde bulunuyor. GİB, şirketin durumu ve performansına göre daha düşük oranlarda faiz belirleyebilecek.

 

-Şirketlerden istenecek teminatlar çok daha düşük seviyelere çekilebilecek.

 

-Bu unsurların tamamını Gelir İdaresi Başkanlığı şirket ile birlikte çalışarak belirleyecek ve Maliye Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na öneri olarak sunulacak. Bakanlar Kurulu’da kabul veya reddedebilecek.