İGA’NIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 450 KİŞİYE EMANET…

GÜNDEME DAİR…

Dünya Çalışma Örgütü(İLO) verilerine göre en fazla ölümlü iş kazası inşaat sektöründe, madenciliğin ise çalışan sayısına göre en yüksek ölümlü iş kazası oranlarına sahip olduğunu görüyoruz.

Gelişmekte olan Türkiye, iş sağlığı ve güvenliği konusunu gündemine ‘seferberlik’ ile aldı. Geçtiğimiz hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği’ne, İstanbul 3.Havalimanı(İstanbul Grand Airport-İGA) inşaatı ev sahipliği yaptı.

94 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en büyük alt yapı projesi olma niteliğini taşıyan projenin bugün itibariyle yüzde 52’si tamamlandı.

2 bin 800 beyaz,  23 bin 200’ü mavi yaka olmak üzere toplam 26 bin kişi havalimanını Türkiye ile buluşturmak için çalışıyor.

Bugün tüm dünyada, inşaat sektörünün en büyük sorunları arasında iş sağlığı ve güvenliği kurallarının doğru şekilde uygulanmaması yer alıyor.

İGA, aslında iş güvenliği seferberliğine, proje başladığı günden itibaren başlatmış.  Önceliği güvenlik bilinci ile ‘sıfır’ kaza…

Bu noktada çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi, kazaların minimuma indirilmesi için ulusal ve uluslararası benimsenmiş pek çok metoda başvuruyorlar.

Mevzuat gereği projede toplam 96 uzman olması gerekiyorken bu rakamın İGA Projesi’nde yaklaşık 5 katı daha fazla…442 kişilik İş Sağlığı ve Güvenliği ekibi ile süreç yönetiliyor.

İstanbul Yeni Havalimanı projesi kapsamında; İGA ve alt yükleniciler dahil olmak üzere 2017’nin Mayıs ayına kadar 81 bin 69 kişiye işe giriş eğitimi verilmiş. Güvenli sürüşten, iskele kurulumuna, yüksekte çalışma ve kurtarmadan, ilk yardım ve yaşam hattı kurulumu gibi 19 farklı alanda eğitimler veriliyor.

Öte yandan bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan, örnek davranışlar sergileyen 228 çalışan da ödüllendirilmiş. Kısacası tam bir rol model durumunda…

YAZ AYLARINDA ÇALIŞAN SAYISI 30 BİN KİŞİYE ÇIKACAK

Önümüzdeki yaz aylarında İGA’da çalışan sayısı 30 bine çıkacak. Havalimanı tamamlandığında yan sektörlerle birlikte 225 bin kişiye istihdam yaratmış olacak. Bu kadar yüklü bir çalışan sayısına ve istihdam potansiyeline sahip başka bir proje şu an ülkemizde mevcut değil. Bu özelliği ile de İstanbul Yeni Havalimanı, istihdamın lokomotifi olacak!

RAKAMLARLA İGA…

           Proje Alanı Toplamı; 76,5 milyon m2

Süresi: Yer teslim tarihinden itibaren 42 ay

           Bir adet Ana Yolcu Terminal Binası (Yıllık kapasite, 90 milyon yolcu)

           Bir adet ana Hava Trafik Kontrol Kulesi (ATC)

           2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları (60m genişliğinde, A380 uçaklarının inebileceği donanımda, Pist-A: 3,75 km, Pist-B: 4,1 km)

           Uçak Park Alanları (114 tanesi Ana Terminal’e yaklaşan uçak olmak üzere toplamda 347 adet)

           Gerekli tüm havaalanı destek tesisleri (Hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetleri vb.)

           18.000 araç kapasiteli katlı otopark

           Ana Terminal Binası İnşaat Alanı: 1.300.000 m2

           Katlı Otopark İnşaat Alanı: 700.000 m2

           Katlı Otopark Kapasitesi: 18.000 araç

           Kapalı İnşaat Alanı Toplamı: 3,5 milyon m2

           Terminal Binası Beton Miktarı: 1.000.000 m3

           Terminal Binası Demir Donatı: 180.000 ton

           Terminal Çatı Alanı: 450.000 m2

           Terminal Cephe Alanı: 500.000 m2

           Yıllık Yolcu Kapasitesi: Faz-1’de 90 milyon yolcu/yıl, nihai fazda 200 milyon yolcuya /yıl arttırılabilir kapasite

           Uçuş Destinasyonu: Dünya çapında 350 destinasyon