DERİCİLER UÇAK KRİZİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ

 

GÜNDEME DAİR…

2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk deri sektörü, bu yıl ise 1,5 milyar dolar ihracat yapmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda 2017 yılının Ocak – Haziran döneminde ihracat bir önceki senenin aynı dönemine göre % 4 artışla 732,7 milyon $’a ulaştı.

Deri ve Deri Mamulleri Ürünleri alt kalemlerine bakacak olursak en büyük payı  % 4 artış ile 414 milyon $ ile ayakkabı gerçekleşti. İkinci olarak ise Deri ve Deri Post kalemi geliyor. Deri ve Deri post ihracatı geçen seneye oranla % 10’luk artış kaydederek 129 milyon $ oldu.

Türkiye genelinde ağırlıkta 20 ilde faaliyet gösteren deri sektörü, 14 OSB’ye sahip. Sektör, 250 bin kişiye istihdam imkânı sağlıyor.  2017 yılında mevcudu koruyarak tanıtım çalışmalarına ağırlık veren deri sektörü, devletin korumacı tedbirlerinden de yararlanmak istiyor.

Dünyada yıllık deri ve deri mamulleri ticareti 240 milyar dolar düzeyinde. Bu pazarda ihracatın lideri Çin iken, ABD en büyük ithalatçısı konumunda…

2017 yılında ihracat hedefi 1,5 milyar dolar olarak belirlenirken, 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat yapılması planlanıyor. Ancak, son dönemde iç ve dış piyasalardaki gelişmeler nedeniyle deri sektörü de 2023 yılı hedeflerinde revizyona gideceğinin sinyallerini veriyor.

2016 yılını 1,4 milyar dolar ihracat ile kapatan sektör, ihracatın dörtte birini Rusya’ya yaptı. Ancak son yaşanan kriz süreci sektörün alternatif pazarlarda elini güçlendirdi. Rusya pazarından vazgeçmeden alternatif pazarlara odaklanan sektör, ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi ve son dönemde yaşanan terör eylemleri nedeniyle dış pazarlarda yaşadıkları sıkıntıyı müşterilerini daha fazla ziyaret edip aşmaya çalışıyor.

 

Bu yılın ilk altı aylık döneminde ihracatta ilk beş ülkeye bakıldığında ise Rusya, Almanya, Irak, İtalya, Bulgaristan olarak sıralanıyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranlarına baktığımızda Rusya Federasyonu’nda % 75, Bulgaristan’da  % 55 ve Hindistan’a % 82 olarak gerçekleşti. En fazla kayıp yaşadığımız ülkeler ise Fransa, Cezayir ve İran İslam Cumhuriyeti oldu.

Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 25′i Rusya’ya gerçekleştiriliyor. 2016 yılının 11 ayında bu ülkeye yapılan ihracat 89 milyon dolar düzeyinde oldu. Ancak sadece Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde bir çip uygulaması var. Çip sisteminin kaldırılması ihracatçıların en büyük beklentilerinden birisi. İhracatçılar, bu uygulamayı bir ayrımcılık olarak değerlendiriyor. Ayrıca yünlü deride Rusya’nın hemen hemen tek tedarikçisi konumundayız. Rusya yünlü deri ürünlerinin yaklaşık yüzde 90′ını Türkiye’den alıyor.

Rusya’nın Türkiye’deki deri sektörünü tembelliğe alıştırdığını kaydeden sektör temsilcileri, bu pazarda yaşanan kriz sonrasında doğal olarak yüzlerini başka pazarlara çevirdiler.  Şimdi ise pazar çeşitlendirmesi için kolları sıvadılar. Başta da ABD pazarı var. Bu ülkeye payımızın binde 1 seviyesinde. Ayrıca Çin, Japonya, Güney Kore pazarları var. Japonlar Türk ürünlerini çok seviyor.

Öte yandan Türk ürünleri, kalite, moda ve tasarım anlamında İran’da çok tutuyor ama ülkede Türk ürünlerine yüzde 75-80 oranında gümrük vergisi uygulanıyor. Bu nedenle oraya ürün satma şansı azalıyor. Bu rakamlara da yansımış durumda. Sektör, tercihli ticaret anlaşmalarında mutlaka deri ve deri mamulleri sektörünün de söz konusu edilmesini istiyor.

RUSYA’DA TOPARLANAN DERİCİLER TİCARET MERKEZİ KURACAK

Deri sektörü, Rusya’daki kayıplarını telafi etmeye başladı. Rusya’ya ihracatta yaşanan krizin etkisiyle yaklaşık yüzde 50’lik bir pazar kaybına uğrayan sektör, ilişkilerin normalleşmesiyle payını artırdı. Rusya odaklı ihracat yapan sektör, 2017 yılında Moskova’da Türk Ticaret Merkezi’ni faaliyete geçirecek. Merkezin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) destekli olması planlanıyor. Dünya deri sektöründe binde bir pay alan sektör, ABD, Fransa ve Almanya’daki paylarını artırdı. Sektör, dünyanın en büyük ithalatçıları konumunda yer alan; ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Japonya ve Güney Kore ülkelerde hızını artırarak, dünya pazarından aldığı payı yükseltmek istiyor.