YENİ MODEL FABRİKALAR GELİYOR

 

SEDA-15

Dijital dönüşüm konusunda Türkiye’de önemli çalışmalar yapılıyor. Bu konuda gelişmiş ülkeleri le aramızdaki farkın kapanması için daha gitmemiz gereken çok yol olsa da atılan adımlar kayda değer nitelikte…

Türkiye’nin dijital dönüşüm konusunda 2022 yılı programı geçtiğimiz günlerde açıklandı.  Programı incelediğimde Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi sayısının 7’den 11′e yükseltilmesi hedefleniyor. KOBİ’lerin dijitalleşme proje sayısı ise 939’dan 1189′a ulaştırılması planlanıyor.

2022 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, öncelikli olarak belirlenen sektörlerde üretkenlik ve rekabet gücünü artıracak dijital dönüşümün hızlandırılması öncelikli olarak öne çıkıyor.

Bu süreçte dijital dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyulan akıllı ürün ve sistemlerin geliştirilmesi ve kullanımı da desteklenecek.

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde oluşturulacak. Bu doğrultuda yeni model fabrikaların yalın altyapısı kurulacak. Bu konuda İzmir Model Fabrika’nın tüm Türkiye’ye rol model olduğunu da hatırlatmadan geçemeyeceğim. Sadece bölgesine değil tüm Türkiye genelinde bu alanda yapılacak çalışmalarda tecrübelerini paylaşmaya hazır bir oluşum olduğunu vurgulamak isterim.

Program kapsamında sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler bünyesinde siber güvenliğin uçtan uca sağlanması için gerekli asgari güvenlik tedbirlerinin tanımlandığı kılavuz doküman hazırlanacak olması da çok kıymetli…

Sanayiye yönelik akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’ler ve bu teknolojileri iş süreçlerine adapte etmek isteyen sanayi sektörü KOBİ’lerinin projeleri desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca bu kapsamda proje teklif çağrılarına çıkılacağı belirtiliyor. Endüstriyel bulut platformlarının oluşturulması desteklenecek. Firmalara dijital altyapı ve hizmetlerin merkezi olarak sunulacağı endüstriyel bulut platformu ilk etapta otomotiv sektörü için kurulacak. Bu iş modeli, elde edilecek tecrübe doğrultusunda diğer öncelikli sektörlere yaygınlaştırılacak.

İKİ YENİ PROGRAM DAHA…

Sanayi Bakanlığı’nın 2022 bütçesinden ufak bir notu da paylaşmak isterim.  Sanayi Bakanlığı’nın 2022 bütçesinde KOSGEB’ten iki yeni program dikkat çekiyor. KOSGEB aracılığıyla 61 bini aşkın işletemeye yılbaşından bu yana 1 milyar 740 milyon TL kaynak aktarıldı. KOBİ Finansman Destek Programı ile 211 milyon TL kredi hacmi oluşturuldu. Yıl sonunda kadar kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden zanaatkarlar için yeni bir destek programı devreye alınacak. KOBİ’lerin enerji-verimli elektrik motoru kullanmalarını özendirecek destek programı üzerinde de hazırlıklar yapılıyor.