DIŞI YÜZÜK, İÇİ PANİK BUTONU

güvenlik yüzüğü

 

 

Türkiye’de 2002-2015 döneminde öldürülen kadın sayısı 5 bin 406. Ülkemizde her 2 kadından 1’i şiddete maruz kalıyor. Cinsel taciz, saldırı, zorla alıkoymak, fuhuşa zorlamak, tehdit etmek, eziyet, kasten veya tedbirsizlik nedeniyle alıkoymak gibi kadına yönelik şiddet suçları, kadının yalnız ve en savunmasız olduğu anlarda başına geliyor. Bu saldırılar, kadının en güvenli yeri olarak bildiği evinde kocası tarafından gerçekleştirilebildiği gibi, ıssız bir sokak arasında vuku bulabilmesine ek olarak,  Bağdat Caddesi gibi Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’un kalabalık ve popüler caddelerinden birinde meydana gelebiliyor.

3 genç girişimci tarafından kadınların tedirginliğini ve kendini güvende hissetmesi için geliştirilen Wing- Akıllı Güvenlik Yüzüğü Projesi, Türkiye’de son on yılda yüzde 1400 artan kadınlara yönelik şiddet olaylarına, teknolojik bir çözüm sunmayı hedefliyor. Saldırıya uğrayan kişi, herhangi bir tehlike anında taktığı yüzük üzerinde bulunan düğmeye bastığında, mobil uygulama üzerinden önceden kullanıcının ayarlamış olduğu telefonlara SMS ve/veya bildirim göndererek yakınlarına yardım çağrısında bulunmasını sağlıyor.

Henüz 29 yaşında genç bir girişimci olan Kuixo Bilişim Teknolojileri A.Ş. Kurucu Ortağı Burcu Coşkun, kurucu ortaklardan Doğukan Şengül(CTO) ve endüstriyel tasarımcı olan Lala Guluzade ile birlikte bu projenin seri üretimi için sipariş topluyor.

Proje hakkında TİCARET Gazetesi’ne bilgi veren Burcu Coşkun, projenin çıkış hikâyesini “Kadınların yaşadığı korkular karşısında ne yapabilirim diyerek yola çıktık. Çünkü, Özgecan olayından sonra ve benzer kadın cinayetleri olaylarında böyle bir durumda ben de aynı korkuyu yaşadım. Böyle bir durumda nasıl kurtulabiliriz diye 3 arkadaş bir araya geldik ve proje ortaya çıktı. Ekip olarak yüzük ve mobil uygulama geliştirmeye karar verdik” dedi.

Yüzüğün özellikleri ve nasıl çalıştığına dair de bilgi veren Coşkun, “Telefona indireceğiniz bir uygulama ile çalışıyor. Yüzüğün içine bir çip ve kimsenin göremeyeceği bir buton yerleştirildi. Yüzükteki butona 3 saniye boyunca basıldığında 5 acil durum kişisine sizin konum bilginizi SMS ve e-mail olarak gönderiyor. Dışardan bakıldığında şık bir yüzük, ama aslında o bir panik butonu…  Parmağınızda olduğu için herhangi birisi bileğinizden yakalasa bile sizi çok rahat butona basıp yardım çağrısını 3 saniye içinde yapabiliyorsunuz. Siz yerinizi değiştirseniz bile, Wing yardım çağrısını alan kişi kendi Wing mobil uygulamasından, sizin nerede olduğunuzu görebiliyor” diye konuştu.

Pil ömrü iki hafta…

Tasarımı ve fiyatıyla her kadının kullanabileceği standartta yapıldığını anlatan Coşkun, “Spor ama şık takı tasarlamaya çalıştık. Plastik siyah ve beyaz 149 TL, Metal, altın ve gümüş… 189 TL.  Şu anda kitlesel fonlamadan satın alabilir. Seri üretime geçmek için sipariş topluyoruz. Hedefimiz önümüzdeki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu yüzüğü kadınlarla buluşturmak” dedi.