“İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK, İZMİR’E ÇOK YAKIŞIYOR”

 

SEDA GÖK-ALP AVNİ YELKENBİÇER

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD)’ın sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve girişimcilik konularında farkındalık yaratmak için organize ettiği Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde geri sayım başladı.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ile 16 Kasım’da İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşecek Zirve öncesi bir araya geldik. Yelkenbiçer ile Zirvenin içeriği üzerinden İzmir’in bu alandaki gücü ve yapılması gerekenlere ışık tuttuk.

Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi fikri nasıl olgunlaştı? Süreci anlatır mısınız?

Mevcut yönetim olarak çalışma dönemine başlarken dijitalleşme ve sürdürülebilirlik olarak iki tane ana tema belirlemiştik.

EGİAD bünyesinde her yönetim döneminde tema belirleyip, sonra o temaya dair çalışmalar yürütülür.

Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme konularında da hem seminerler serisi yaptık hem farkındalık oluşturduk.

Görev dönemimize başlarken, dönem sonunda Sürdürülebilirlik Zirvesi yapmayı planlamıştık. Süreç biraz daha konuların değişmesine, içeriğin daha da zenginleşmesine yardımcı oldu. Hep sürdürülebilirlik ve dijitalleşme diyoruz ama aslında dünyada iki tane dönüşümden bahsediyoruz; Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm… Bunlara İkiz Dönüşüm de deniyor. Bu iki dönüşüm sonrası bir de Toplumsal Dönüşüm oluşacağını öngörüyoruz. Bu sebeple toplum başlığı özelinde panelimizi de gerçekleştireceğiz.

Zirvenin programında ön plana çıkan başlıklar neler olacak?

Zirve kapsamında üç başlıkta panelimiz var.  Sürdürülebilirlik Paneli, Geleceğin İş Dünyası Paneli ve Toplum Paneli… Paneller ile sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.

Bütün bunların yanında EGİAD olarak 2011 yılından bu yana çalıştığımız bir girişimcilik kültürümüz var. 2015 yılında Hazine Bakanlığı’na akredite olan EGİAD Melekleri Yatırım Ağı’nı oluşturduk. Bunun sonucunda da İzmir’de girişimciliğe dair birçok proje yapıyoruz.

Hem yatırım yapıyoruz hem de lise çağından üniversite çağına kadar girişimcilere destek olmaya çalışıyoruz.

İzQ’nun varlığı ile birlikte ‘İzmir bir girişimcilik kenti olacak’ dedik. İzmir’in birçok kent bileşeni de bunda hemfikir oldu. Çünkü inovasyon ve girişimcilik, İzmir’e çok yakışıyor. Bununla ilgili İzmir’in dünya ölçeğinde girişimcilikteki yerini görmek istedik. Zirve kapsamında açıklanacak İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu da bunu ölçecek. Girişimci ülkeler ve şehirler arasında İzmir’in nerede konumlandığını göreceğiz. İzmir’in rekabette avantajları ve dezavantajları bu rapor ile kamuoyuna sunulacak. Panellerimize başlamadan önce de raporun lansmanı gerçekleştirilecek.

Öte yandan EMEA & LATAM at Palo Alto Networks Chief Security Officer’ı Haider Pasha, Siber Dayanıklılık ile ilgili; Tarihçi–Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’da Modern Zamanlar, Değişen Beklentiler: Yarın Bize Neler Getirecek? başlığında keynote konuşmacımız olacak.

Hem bireysel hem de kurumlar için en önemli konulardan biri siber dayanıklılık. Siber dayanıklılıkla alakalı en yetkin kişiyi getirdiğimizi düşünüyoruz. Silikon Vadisi’nin en büyük siber güvenlik firmasının temsilcisi. Kapanışı da sürdürülebilirliği tarihsel bir perspektif ile bize anlatacak olan Emrah Safa Gürkan hocamız ile yapmayı planlıyoruz.

Zirve’nin geleneksel hâle gelmesi, ulusal bir nitelik kazanması konusunda bir proje var mı? Bu çalışmanın oluşturacağı altyapının sonrasında yansıması nasıl olacak?

Çağımızda sürdürülebilirlikte öğrenime devam edileceğini düşünürsek, dijitalleşme de önemini sürdürecek. Teknoloji sürekli gelişiyor. Dolayısıyla kurumların kendi içlerinde sürekli öğrenen mekanizmaları olması lazım. Burada öncü bir rol alabilirsek, derneğimiz için de çok faydalı olur.

Zirve’nin çıktılarının sürekliliği için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Biz mecburiyet olsun diye değil, gerçekten gelecek kuşaklara borç hissettiğimiz için yaptıklarımızı zorunluluk olarak görüyoruz.

Yani “Aman, ticaret yapamam!” kaygısıyla değil, insanî sürdürülebilirlik perspektifinden bakıyoruz. Toplum dönüşümü başlığını açmamızın sebebi de bu idi. Her sene kullandığımız kaynakları karşılayabilmek için 1,7 tane daha dünyaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla sorumlu üretim ve tüketim yapmamız lazım. Bu farkındalık için bir iz bırakmak istiyoruz.

Peki, bu izi bırakırken önümüzdeki dönemde diğer Sivil Toplum Kuruluşları’nı da bu organizasyonda görmek mümkün olacak mı?

ESİAD ile 2018 yılında Dijital Endüstri 4.0 Sanayide Dönüşüm Zirvesi’ni yapmıştık. Önümüzdeki yıl da dijital dönüşümde beş yılda neler yaşandığıyla alakalı ve dijital dönüşüm temalı bir çalışma grubu oluşturma hazırlığı içerisindeyiz. Beş yılda nereden nereye gelindi? Sanayide dönüşüm bazı alanlarda neden durdu? Özellikle yapay zekanın insan gücü yerine geçebileceği öngörüleri sebebiyle ötelenen dijital dönüşümlerin tartışılacağı bir çalışma grubu planlıyoruz. Bunu tabii ki farklı paydaşlarla çok daha büyük ortamlarda yapabiliriz.

Zirvede katılımcı öngörünüz nedir? Kaç kişi kayıt yaptırdı?
Ulusal ve uluslararası düzeyde katılımın olacağı zirvenin yaklaşık 500 fiziki, 2 bin 500 online katılımcıya ev sahipliği yapması planlanıyor.

Üniversite öğrencilerinden iş dünyasına, sivil toplum örgütlerine kadar çok çeşitli katılımcı profilimiz var. Sömestr tatili olmasının da şöyle bir avantajı var; mesela Bornova Eğitim Vakfı’ndan 20 kadar öğrencimiz geliyor. 15 yaşında bir iklim aktivisti olan Atlas Sarrafoğlu konuşmacımız olacak. Yine ilk panelde Coca-Cola, Norm, DPI gibi global ve lokal lider firmalarımız bir arada olacak.

Global ve lokal firmaların kendi içindeki entegrasyonu için de kıymetli bir organizasyon olacak diyebilir miyiz?

Global ve lokal firmaların en iyi örneklerinin anlatıldığı paneller olacak. İş dünyasına çok ciddi öğrenimleri olacak bir çalışma gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Gerçekten bütün dönemin zirve noktası çalışma olmasını hayal ediyoruz. Biz bu zirveyi hep hayal ediyorduk.

Aslında bu zirve bir bakıma iki yıllık süreçte dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik üzerine yaptığımız etkinliklerin bir çıktısı olacak. Daha önce Sanayi Zirvesi’nde ve Marka Zirvesi’nde de bunu yaptık. Hem teorik anlamda öğretelim, hem iyi örnekleri inceleyelim istedik. Üyelerimizden örnekleri inceleyip, sonunda da bunların en iyi örneklerinin tartışıldığı global, lokal ve kamu firmalarının en iyi örneklerinin olduğu bir zirve ile taçlandırmak istedik. Biz konuyu çalıştıkça konular da derinleşerek zenginleşti. EGİAD’ın son iki yılda çalıştığı üç ana temanın hepsi bu zirvede var; girişimcilik, sürdürülebilirlik, dijitalleşme.

Eklemek istedikleriniz…

Türkiye genelinde genç iş insanları derneklerinden de katılımcılarımız olacak. Online olarak da takip edebilecekler. Diğer Sivil Toplum Kuruluşları’ndan da tüm Türkiye’den katılımcıları bekliyoruz.